RR Resipi: Spaghetti Bolognese

Masa penyediaan: 2 jam
Jumlah hidangan: 8 orang

spaghetti-bolognese

BAHAN-BAHAN
Spaghetti                          2 paket

Sos Bolognese
Daging lembu dikisar       500 gm
Bawang                             200 gm (dicincang)
Carrot                                180 gm (dicincang)
Saderi                                60 gm (dicincang)
Bawang putih                    30 gm (dicincang)
Air                                      2 cawan
Tomato puri                      430 gm (1 tin)
Sos Prego                         ½ cawan
Stok ayam                         2 sudu teh (serbuk)
Garam                               3 sudu teh
Lada hitam                       1 sudu teh
Gula                                   2 sudu besar
Daun salam                      1 nos
Oregano                            2 sudu besar

CARA-CARA
Spaghetti
1. Rebus spaghetti tambah sedikit garam.
2. Angkat spaghetti apabila sudah lembut dan toskan.

Sos Bolognese
1. Soskan daging lembu dikisar hingga masak dan tekan untuk mendapatkan minyak daging.
2. Tumis bawang, lobak merah dan bawang putih yang dicincang dengan minyak daging lembu.
3. Masukkan air, tomato puri dan sos Prego
4. Masak sehingga mendidih
5. Letakkan pati ayam, gula, lada hitam, dan garam
6. Letakkan daun salam dan oregano. Masak hingga herba naik bau.
7. Reneh selama 30 minit.
8. Siap untuk dihidangkan.

nazirul-muben

Graduan Diploma kulinari, Nazirul Muben Yunus, 26 mengambil inisiatif membuka sebuah kafe hipster di Shah Alam, menukar minat menjadi kerjaya. Gemar mengembara bagi meluaskan pandangan dan ilmu dalam dunia gastronomi.

The post RR Resipi: Spaghetti Bolognese appeared first on Malaysia Interior Design, Home-living Magazine.

from Blogger http://ift.tt/2bkmXb8

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s